Castelele de pe Valea Loirei
  • Nici un tur al Frantei sau escapada la Paris nu ar fi completa fara o vizita pe Valea Loirei. Odata ce vei calca pe acest taram fermecat, vei trai urmatoarele tale zile cu speranta ca vei reveni.

    Cel mai bun mod de a vizita castelele de pe Valea Loirei este sa inchiriezi o masina si sa te plimbi linistit prin fermecatoarele sate din zona, oprind la castele si dormind la pensiuni mici, traditionale.

    Din numeroasele castele ce se afla in aceasta zona, diverse, dar fiecare cu propria lui poveste, am selectat sase, pe care noi le consideram spectaculoase din punct de vedere al stilului si al istoriei in sine, dar lista ramane deschisa!

    Pentru cazare pe tot parcursul circuitului, noi propunem Chateau de Noizay, un castel luxos, primitor si poetic, perfect pentru a-ti gasi inspiratia de care ai nevoie.


    Obiective turistice:

    Asadar, primul castel de neratat ar fi Castelul Chenonceau, un castel deosebit, deoarece este construit sub forma unui pod cu arcade peste raul Cher.

    Datand din secolul 16, initial, castelul era o simpla cladire care se afla doar pe un mal al raului, urmand ca podul cu arcade sa fie construit ulterior. Se spune ca acest castel este cel mai vizitat castel din Franta, dupa Versailles si este recunoscut pentru eleganta si arhitectura sa superba. 

    In timpul vizitei tale, nu rata: labirintul, muzeul de ceara (pentru care trebuie achizitionat bilet separat), ferma din secolul al 16-lea, gradina de legume, parcul cu magarusi si bineinteles, cele doua gradini spectaculoase ce inconjoara castelul.


    Un alt castel ce merita vizitat este Castelul Chaumont-sur-Loire, aflat in localitatea cu acelasi nume. Fatada acestui castel este impresionanta si ai senzatia ca privesti spre un tablou sau o secventa din povestile cu printi si printese.

    Incaperile acestui castel sunt decorate cu obiecte de arta contemporana. In afara de vizitarea propriu-zisa a castelului pe interior, pe domeniu se afla numeroase puncte de interes care merita bifate: grajdul de cai - aici poti admira cladirea circulara in care se antrenau caii, locurile in care mancau si se odihneau.

    In plus, in acest castel se desfasoara diverse programe culturale interesante si expozitii inedite, printre care amintim Festivalul International al Gradinilor (aprilie – octombrie), care gazduieste prototipuri de gradini din viitor.

     
    Drumul pitoresc ne poarta catre al treilea obiectiv, Castelul Chambord. Acest castel impozant este inconjurat de un imens domeniu cu o suprafata cat Parisul din interiorul Bulevardului Periferic.

    Interesant de stiut este ca nimeni nu stie cu exactitate cine a fost arhitectul care a proiectat acest castel. Interiorul acestuia este la fel de spectaculos ca si exteriorul, scara dubla in spirala este ceva cu adevarat deosebit, iar daca te vei plimba pe terasa castelului te vei simti ca un pitic pe o coroana regala.

    Maretul domeniu care inconjoara castelul poate fi explorat pe jos, sau cu ajutorul unor carturi ce pot fi inchiriate. Ce poate fi mai relaxant decat o plimbare in jurul castelului, pe la umbra copacilor?



    Urmatorul castel pe harta noastra este Castelul Royal de Blois, resedinta preferata a regilor francezi din perioada Renasterii. Aici, in fiecare seara, se organizeaza un spectacol impresionant de lumini si sunete (aprilie - octombrie). 

    In jurul curtii, dominata de maiestuoasa scara Francisc I, poti admira o antologie veritabila de arhitectura franceza, de la stiluri gotice si renascentise pana la cele clasice. Resedinta a sapte regi si zece regine ale Frantei, Castelul Royal de Blois este un loc evocator al puterii si al vietii de zi cu zi a Curtii din perioada Renasterii.

    O parte din colectiile sale de peste 35.000 de obiecte de arta este prezentata in apartamentele regale, precum si cu ocazia numeroaselor expozitii temporare. 



    Calatoria noastra continua, si ajungem la Castelul Royal d’Amboise, cu cea mai frumoase priveliste asupra Vaii Loirei. Castelul este situat in orasul cu acelasi nume, plin de farmec, dominat de castelul sau regal.

    Loc de referinta pentru istoria Frantei, castelul a fost resedinta Curtii regilor Carol al VIII-lea si Francisc I. Castelul poate fi vizitat pe tot parcursul anului, incepand cu orele 9. Nu rata o vizita la capela castelului, locul de odihna al lui Leonardo da Vinci.



    Calatoria noastra se opreste la Castelul lui Da Vinci, situat la 300 m de castelul Amboise, si anume Castelul Clos Luce, devenit domeniu regal in 1490. Vizitarea ultimei resedinte din castel te invita sa pasesti in intimitatea vietii de zi cu zi a lui Leonardo da Vinci, iar parcul si gladirea botanica ilustreaza cunostintele geniului vizionar al Renasterii. 

  • Un drum de aproximativ 600 km leaga cele mai spectaculoase castele ale Frantei intr-un peisaj care pare ca a ramas impietrit in timp.

    Valea Loirei, caci despre ea este vorba, este una dintre cele mai frumoase zone ale Frantei, unde nu doar natura, ci si arhitectura locului invita la visare. 

    De-a lungul raului, castele, fortarete medievale si locuinte datand din perioada Renasterii isi spun povestea - regi, artisti si scriitori au fost sedusi de frumusetea locurilor si s-au stabilit pe malurile Loirei. 

  • Aceasta regiune concentreaza cel mai mare numar de asezari troglodite din Europa. Asa ca nu ezita si viziteaza aceste case cu ferestre si usi largi, spatioase, construite pe stanci.

     

    Daca ai mai mult timp la dispozitie, viziteaza si numeroasele castele mai mici, dar la fel de fermecatoare: Chateau de Serrant, Montreuil-Bay sau Chateau du Plessis-Bourre.

    • Chateau de Noizay

      Perfect daca-ti doresti un sejur relaxat si romantic - Chateau de Noizay e construit in mijlocul unui parc linistit si dispune  de o piscina exterioara incalzita si un teren de tenis. Invaluit in acea lumina caracteristica zonei, isi intampina vizitatorii cu o atmosfera eleganta, poetica si rafinata. Pe langa vizite ale castelelor de pe Valea Loirei, regiunea ofera o multime de activitati pentru cupluri si familii - tururi cu bicicleta, golf, plimbari cu elicopterul, croaziere pe Raul Loire, pescuit si echitatie!

      la cerere
    • Best Western Le Vinci

      Situat la doar 3 minute distanta de Castelele Amboise si Clos Luce - ultimul loc in care a trait Leonardo Da Vinci, Best Western se bucura de o amplasare ideala pentru cei ce vor sa descopere toate comorile culturale si gastronomice ale regiunii - dintre care nu poate fi omis Drumul Vinului - de-a lungul Loirei, veti putea explora atat castele, cat si nenumarate podgorii, crame, restaurante si hanuri 

      Decorat in stil contemporan, Best Western ofera confort si ospitalitate, la un raport corect calitate/pret.

      la cerere
    • Chateau du Breuil

      E situat la doar 37 de km de Paris , in mijlocul unui parc de 10 hectare. Chateau du Breuil a fost, la origini, construit ca pavilion de vanatoare, iar acum isi intampina oaspetii cu tot confortul unui hotel modern, in atmosfera gratioasa a sfarsitului de secol al XVI-lea. Renovat , dispune de o piscina exterioara si un restaurant extrem de apreciat. Poate organiza, la cerere, sedinte de echitatie si tururi ale regiunii.  

      la cerere
  • Pe Valea Loirei, castelele nu sunt singurele atractii ce-ti vor surprinde simturile. Bucataria din aceasta zona este renumita, unica, si cu siguranta va fi unul dintre motivele pentru care vei dori sa te reintorci. Printre numeroasele delicatese, nu rata rilletes - un pate fin traditional. Vei putea alege intre numeroase varietati - de porc, dar si de rata sau somon, perfecte pentru un picnic in natura.  

    Bucataria de pe Valea Loirei nu ar fi completa fara branza de capra prezenta in diverse forme si arome. Trebuie sa le incerci pe toate: selles-sur-cher, crottin de chavignol, sainte-maurre, pyramide de Valencay. La sfarsit, rasfata-ti simturile savurand Tarte Tatin, un desert traditional de pe Valea Loirei, cu mere si un aluat delicios!

cum ajungi acolo

Cel mai apropiat aeroport este PARIS - unde zboara atat companii de linie, cat si linii aeriene low cost ( acestea aterizeaza pe Beauvais, la 80 km de Paris).

Iti recomandam sa inchiriezi o masina, cu preluare direct din aeroport. Vei avea mai multa mobilitate si vei putea vizita obiectivele turistice in ritmul tau! Nu uita de cartea de credit internationala, obligatorie pentru inchirierea auto. 

Travel Tips

Nu rata spectacolul "Vise si lumini" in Touraine, la Azay le Rideau: o incantare pentru ochi si suflet!

Profita la maximum de calatoria ta pe Valea Loirei si viziteaza Gradinile Frantuzesti - o frumoasa si stilizata asociere de alei largi, terase si garduri vii.