Maroc - inceputul unei frumoase prietenii
  • In Maroc, daca nu reusesti sa-ti convingi partenerul de discutie ca raspunsul este NU, iti va ramane doar sa spui „Insha’allah” si problema e rezolvata!

    Sarutarile pe obraz sunt o forma de salut, iar numarul lor e direct proportional cu gradul de apropiere fata de persoana pe care-o intalnesti. Si totusi, in cultura marocana, simbolul iubirii nu e inima, ci.. ficatul!


    CITY BREAK MARRAKECH - 4 zile / 3 nopti - de la 395 EUR /persoana 

    16 - 20 noiembrie 2017 

    zbor + 4 nopti cazare + mic dejun + taxe aeroport - Incluse! 

    RYAD AMIRAN 4* 

    ( www.ryad-amiran.com) 


     Servicii incluse: 
    • 4 nopti cazare cu mic dejun  
    •  bilet avion cu taxe de aeroport
    •  bagaj de mana  
    Orar de zbor: 

    16 noiembrie Bucuresti - Lisabona 05.50 - 08.25//16 noiembrie Lisabona - Marrakech 09.25 - 11.00
    20 noiembrie Marracheck - Lisabona 16.25 - 18.05//20 noiembrie Lisabona - Bucuresti 23.05 - 05.05

    La cerere, putem oferi si alte variante de cazare sau date alternative de calatorie. Tariful este exprimat pentru 1 loc in camera dubla, minimum 2 persoane care calatoresc impreuna. Locuri limitate. 

     

  • Fata de europeni, Marocul exercita o fascinatie puternica si durabila. Desi se afla la numai o ora cu feribotul de Spania, pare la mii de kilometri distant de Europa, cu o cultura nefamiliara si misterioasa.

    In ciuda anilor de stapanire coloniala franceza si spaniola, in ciuda oraselor cosmopolite Rabat si Casablanca, in Maroc, trecutul isi face din plin simtita prezenta : Fez – probabil, cel mai frumos dintre toate orasele arabe , isi pastreaza inca stilul de viata desprins din perioada medievala, pe cand regatul Marocului se intindea de la Senegal la Spania de Nord, in timp ce in muntii Atlas si Rif inca se mai  pot trasa harti cu teritoriile triburilor de berberi.

    Diversitatea naturala e si ea uimitoare : de la coasta inverzita a Mediteranei, pana la cele patru lanturi muntoase  si pana la deserturile Saharei, Marocul impresioneaza si fascineaza.

    Mostenirea ocupatiei coloniale se resimte in toate aspectele vietii de zi cu zi :  in  zona franceza, cu campiile si marile orase ( Fez, Marrakech, Casablanca, Rabat)  si Muntii Atlas , limba oficiala e franceza, vorbita de toti marocanii educati , iar in  Ceuta si Melilla, spaniola se aude peste tot, impreuna cu araba marocana si cele trei dialecte berbere.

    Amestecul de exotic si familiar, diversitatea peisajelor, contrastele dintre Ville Nouvelle si stravechea Medina, toate acestea iti vor oferi o experienta exotica si complexa – poti face hiking in muntii Atlas, te poti relaxa in statiunile de pe coasta Atlanticului ( cele mai frumoase sunt Asilah si Essaouira) sau te poti rataci pe aleile inguste din Marrakech si Fez, pentru o supradoza de farmec si atmosfera locala .  La toate, se adauga ospitalitatea, generozitatea si deschiderea localnicilor – asa ca nu e surprinzator ca , majoritatea turistilor repeta vizita in Maroc. 

     

    FEZ

    Cea mai  veche universitate din lume nu e Oxford, nici Sorbona. Este Al Karaouine si ai s-o gasesti in Fez. Orasul vechi face parte din patrimoniul UNESCO si o plimbare prin centrul istoric te va transporta in epoca medievala. Viziteaza-i cartierele intortocheate - Medina si Fes el Bali si cele patru Porti, cu uimitoarele decoratiuni in stil traditional.  

    Poti sa mergi pe jos  sau sa iei taxiul, daca ai curaj - drumul e o experienta in sine! Insa n-ar trebui sa te aventurezi printre sutele de magazine si tarabe daca nu stii sa negociezi - la fiecare pas vei fi asaltat de vanzatori care-ti vor propune sa cumperi covoare, fructe uscate, papuci lucrati manual, ceainice de argint!

    Inca un detaliu interesant despre Fez - pe strazile lui stravechi vei gasi restaurante moderne ca Numero 7 - unde bucatarii instruiti in Franta te vor rasfata cu foie gras si consomme de porumbel, un adevarat deliciu!

    Daca tot esti aici, pastreaza-ti o jumatate de zi pentru ruinele romane de la Volubilis. La intrare, merita sa platesti un ghid pentru informatii complete despre cel mai indepartat avanpost roman.

    Iti recomandam sa te cazezi la  Riad Fez, un hotel fermecator, ce te va inspira cu luxul si eleganta sa.


    MARRAKECH

    Ritmul vietii de aici te va ameti si te va coplesi. Respira adanc si scufunda-te in atmosfera de poveste. Targuieste-te (ferm!) in souk-uri, viziteaza piata de noapte si incearca toate felurile de mancare specifice - de la melci la capete de miei, plimba-te cu caleasca trasa de cai pana la Gradina Majorelle - creatie a lui Yves Saint Laurent. 

    Ai grija sa-ti alegi atent hotelul  pentru ca el va fi o oaza de liniste in mijlocul unui oras zgomotos.  

    Oricat de interesante ar fi experientele culinare autentice de pe strazile Marrakechului, fa-ti timp si pentru un restaurant adevarat - Le Tobsil, amplasat intr-un palat restaurat - unde vei putea savura o cina gatita in stil traditional marocan, la lumina lumanarilor, sau Al Fassia - aici trebuie neaparat sa comanzi friptura de miel garnisita cu migdale - prezentarea e spectaculoasa, pe un platou urias, iar carnea e atat de moale incat se topeste in gura - o vei devora instantaneu, chiar si dupa  douazeci de aperitive , unul mai original decat altul.


    Ca si cazare in Marrakech, iti recomandam La Maison Arabe, un hotel luxos si inspirational. Iar daca vrei o experienta unica ce te va impresiona cu fiecare coltisor descoperit, alege Palais Namaskar.

    Pentru relaxare la superlativ, iti recomandam La Mamounia.

     

    ESSAOUIRA 

    Desi ar putea fi foarte bine vazuta intr-o zi - pentru ca e doar la 170 de km de Marrakech - iti recomandam sa-ti rezervi cam doua zile pentru Essaouira. 
    La prima vedere, ar putea fi un oras din Bretania - ceea ce nu e chiar asa de ciudat, avand in vedere ca a fost proiectat de acelasi arhitect care s-a ocupat si de Saint Malo, cel mai cunoscut port din Franta.

    Fortareata din jurul orasului, portul in care sunt ancorate sute de barci de pescari si stolurile de pasari ar putea fi oriunde in jurul Mediteranei.

     
    Totusi, imediat ce faci cunostinta cu aleile inguste, vantul puternic, mirosurile de peste si aerul sarat de mare cu iz condimentat, femeile in valuri albe, umbrele palmierilor rasfrante pe zidurile rosii ale orasului si ritmul muzicii care razbate din magazine si case, simti atmosfera puternic marocana.

    Vantul - denumit, mai poetic, alizeu sau taros in limba berbera, e cel care a ajutat Essaouira sa-si pastreze caracterul. Sufla atat de puternic incat iubitorii de plaja o evita, preferand sa se retraga inspre sud, in Agadir.  
    Seara, dupa un festin cu fructe de mare - sunt sute de tarabe de unde poti sa cumperi calamari, creveti, crabi, scoici si nenumarate feluri de peste la un pret de nimic. 


    In Essaouira, iti recomandam sa stai la Riad Malaika, un hotel ce te va surprinde prin farmecul sau traditional.

     

    CASABLANCA

    Romantismul orasului, exploatat in filme, nu e vizibil la un prim contact - sunt sanse mai mari sa te ameteasca aglomeratia si zgomotul.

    Un oras al contrastelor, unde poti gasi cartiere saracacioase si strazile blocate de trafic, dar si bulevarde largi, parcuri ingrijite, fantani extravagante si arhitectura coloniala. Constrastele sunt peste tot, de la fatadele terne ale caselor din suburbii pana la cladirile  moderne in stil art-deco si hispano-maur, toate dominate de la 200 de metri inaltime de emblema orasului, Moscheea Hassan al 2- lea, impunatoare prin dimensiuni si decoratiunile opulente. 

     

     


     

  • Marocanii sunt cunoscuti pentru ospitalitatea lor, insa nu te baza pe instructiunile de orientare oferite de acestia. Daca te-ai ratacit, cere ajutorul unui politist, pe cat posibil - adesea, locuitorii aparent dornici sa te ajute, te vor conduce la unul dintre nenumaratele magazine de suvenire, unde vei fi supus unui adevarat tir de oferte si, in cele din urma, convins sa cumperi, desi nu-ti doreai. 

    In ciuda amabilitatii si tolerantei localnicilor, nu uita ca te afli intr-o tara araba, asa ca stilul vestimentar ar trebui sa fie modest si decent . In perioada Ramadanului, nu manca si nu fuma pe strada. 

    Cateva cuvinte in araba iti vor deschide multe usi. Incearca pentru inceput "salaam alaykum" - buna ziua, sau "afak" - Va rog.

     

    Stai intr-un riad - casa traditionala marocana inconjurata de o gradina. Marrakesh, Fes si Essaouria sunt destinatii clasice pentru a gasi un riad.

    • Riad Fez - Fes

      Situat în centrul vechi al oraÈ™ului Fes, hotelul Riad se află la 25 de minute cu maÅŸina de aeroportul internaÅ£ional Fes. Acesta oferă camere È™i suite cu aer condiÈ›ionat, mobilier oriental, precum È™i terasă lângă piscină, cu vedere panoramică la MunÈ›ii Atlas.

      Restaurantul de la Riad Fes serveÅŸte preparate din bucătăria autentică marocană, iar oaspeÅ£ii se pot relaxa la piscina în aer liber sau în hamam. 

      la cerere
    • La Maison Arabe - Marrakesh

      Inca din 1946 - anul deschiderii, hotelul a capatat un statut legendar in Marrakesh. Situat ideal in centrul vechi al orasului, hotelul va pune la dispozitie 26 camere si suite, majoritatea avand terasa privata si semineu, 3 restaurante, o faimoasa scoala de gastronomie, precum si un nou centru Spa.

      Oaspetii pot alege sa se relaxeze la piscina exterioara incalzita din cadrul hotelului, sa mearga la Clubul Country (la doar 15 min de hotel, cu transfer inclus) sau sa se plimbe pe aleile pline de flori ale gradinii hotelului, unde vor putea vedea si admira indemanarea mestesugarilor Marocani.

      la cerere
    • Palais Namaskar - Marrakech

      Deschis in 2012, Palais Namaskar e o oaza de liniste, echilibru si relaxare, intre desert si munte, in apropierea coloratului si agitatului Marrakech. Considerat cel mai bun hotel din Africa, a fost premiat pentru centrul spa de lux si promite o experienta de wellness unica. Bucataria e si ea renumita, cu meniuri organice si ingrediente atent selectionate. 

      la cerere
    • La Mamounia - Marrakesh

      Odata, demult, in urma cu aproape 100 ani, a luat nastere un hotel legendar de lux... si acum, 90 ani mai tarziu, La Mamounia continua in perfectiunea sa sa incante, sa captiveze si sa uimeasca mii de oameni in cautare de lux, pace si un strop de magie. Influentat de stilurile Arab si Maur, arhitectura si decorul acestui hotel de lux reflecta o armonie perfecta intre opulenta timpurilor si confortul si luxul modern.

      O asemenea combinatie de stiluri si traditii a atras, de-a lungul timpului, personalitati ca Winston Churchill si Printesa Carolina de Monaco. Recunoscut ca un loc cu stralucire si "haute couture", hotelul de lux La Mamounia intruchipeaza splendorile senzoriale ale exoticului Marrakesh cu mare discretie si gratie, fiind un punct de reper pentru luxul si rafinamentul Marocan.

      la cerere
    • Riad Malaika - Essaouira

      Construit in secolul al 18-lea si renovat integral in 2009, Riad Malaika ofera  confortul unui hotel de lux, pastrand in acelasi timp farmecul si intimatatea unei resedinte traditionale marocane, in centrul orasului. 

      la cerere
  • Nu poti pleca din Maroc fara sa incerci un tagine. Preparatul e denumit dupa recipientul de lut in care e pregatit, cu un capac conic – le poti vedea aburind la fiecare margine de drum, in restaurantele de lux , dar si in cele mai umile locuinte. Ingredientul de baza in tagine e carnea – de pui, miel sau vita.

    Chermoula - un amestec de ierburi si condimente in care se marineaza pestele inainte sa fie gatit pe gratar- e un alt preparat traditional. Bucura-te de nenumaratele specii de peste, intotdeauna proaspete, si incearca neaparat chermoula.

    In timpul Ramadanului, la fiecare apus de soare, credinciosii musulmani se bucura de supa numita harira – cu rosii, linte, naut si miel, e dreasa cu suc de lamaie si coriandru proaspat si servita cu un covrig dulce, numit chebakkiya.

     Couscous-ul se serveste ca garnitura, alaturi de carne si legume – de regula, carnea e acoperita cu couscous, legumele sunt adaugate la marginea farfuriei, iar sosul vine separate.

     Daca ajungi in Fez, incearca  B’stilla, cel mai cunoscut preparat local  – o placinta cu multe foi subtiri, umplute cu carne, midale si oua si condimentata cu sofran, scortisoara si coriandru, iar la final, presarata cu zahar.

    Fiind vorba de o tara musulmana, alcoolul e destul de greu de gasit , in schimb toata lumea bea ceai de menta – supranumit “whisky marocan”. E bautura cea mai populara, de obicei se bea foarte dulce si exista un intreg ritual de servire: ceaiul se toarna de la inaltime in pahare, iar spuma care se formeaza deasupra e numita “ coroana” .

cum ajungi acolo

Companiile Air France, Tap Portugal, Austrian Airlines si Lufthansa opereaza zboruri zilnice, cu escala, spre Casablanca sau Marrakech.  

Travel Tips

Negociaza in toate souk-urile din Maroc. Face parte din cultura lor, iar comerciantii se asteapta intotdeauna sa refuzi primul pret propus.

Incearca sa ai la tine cash - moneda locala este dirham-ul, iar in Souk-uri si restaurante e preferabil sa platesti in dirhami, mai ales ca, la iesirea din tara , nu vei putea schimba inapoi in euro dirhamii care ti-au ramas.