Vacanta in Sardinia
  • Sardinia este la fel de aproape de Tunisia pe cât este de partea continentală a Italiei È™i aproape atinge insula franceză Corsica. „Sardegna no est Italia!” susÈ›in localnicii È™i nu ar trebui să subestimam felul în care Sardinia se distinge de partea continentală a Italiei: cu toate aromele sale africane, o limbă de sine-stătătoare È™i un spirit independent.   

    Legenda spune că locuitorii Sardiniei ar fi urmaÈ™ii lui Sardus, legendarul fiu al lui Hercule, dar singurul lucru sigur este că aici exista  o populaÈ›ie indigenă înainte de sosirea fenicienilor È™i cartaginezilor. 

    Presupunand ca aterizezi la Alghero ( unde ai zboruri directe din Bucuresti), inchiriaza o masina si indreapta-te spre Sud , pe coasta de Vest a Sardiniei – marea te va insoti de—a lungul drumului spre Oristano. Poti sa te opresti in satele din apropiere – Flussio si Tinnura – sunt foarte  apropiate, cu peretii cladirilor decorate cu picture si piete cu statuete inchinate elementelor naturii – soarelui si vantului. Nu rata Casteddu Etzu – ruinele castelului medieval Montiferru.

    Continuand drumul spre Sud , opreste-te la lacul Sale e Porcus   unde poti face un popas la plaja ( dar nu sta mai mult de o ora, apa extrem de sarata si soarele puternic sunt foarte agresive ) . Aproape de lac se afla Tharros, un sit arheologic, fosta asezare feniciana , un adevarat muzeu in aer liber, inconjurat de plaje frumoase si aproape goale.

    Indepartandu-te de mare, vei ajunge la Gavoi – faimos pentru festivalul literar “Insula povestilor”, care se desfasoara la sfarsitul lui iulie si a transformat orasul intr-o Mecca a iubitorilor de literatura. Centrul istoric e delimitat de case construite din granit, cu balcoane impodobite cu cascade de flori colorate si strazi pavate cu piatra cubica.

    In Mamoiada si Orgasolo vei gasi adevaratul spirit al Sardiniei . Parcheaza si plimba-te pe jos printre cladirile cu pereti pictati  -  chiar si constructiile neterminate sunt fascinante.

     Indreapta-te apoi inspre nord – iti recomandam sa te opresti la Agriturismo Testone, langa Bitti – pentru o pauza  in mijlocul naturii. Pe timpul verii, de-a lungul drumului vei vedea numai stejarii de pluta si campurile imense , iarba arsa de soare si gardurile de piatra care delimiteaza terenurile – linistea si caldura sunt sufocante, dar si ele sunt o parte din ceea ce inseamna Sardinia salbatica.

    Tot langa mare , Posada, declarata in 2013 cea mai buna plaja, te intampina cu L'Essenza Oasi Sensoriale ( www.essenzasardegna.com) – un resort dedicat relaxarii trupului si sufletului – si cu Riverside Park – o oprire obligatorie pentru iubitorii de natura.   

     

    Inspre Nord , nu poti rata San Pantaleo – una din perlele Costei Smeralda – cu arhitectura in stil colonial si multe magazine de artizanat, mica , eleganta si cocheta.  

    O oprire la Gallura se impune – tinut al marii, cu stanci sculptate de vant si ape, cu carciumi traditionale – stazzi- unde bucatarii inca mai pregatesc feluri traditionale sarde, cu case construite din granit si aer curat, incarcat de  mireasma tufisurilor de mirt.  

    Urmand drumul din interiorul insulei, catre Alghero, vei trece prin Valea Lunii – un loc marcat de spiritualitate, unde stanci vechi de mii de ani reflecta lumina stelelor si a lunii
     
    Calatoria ta ia sfarsit in Alghero – supranumit “Barceloneta”, datorita influentelor spaniole , unde dialectul catalan e vorbit de un sfert din populatie. Coralul rosu e un produs celebru al Alghero , preferat de turisti pentru numeroasele situri arheologice si plajele superbe din apropierea Golfului. 

  • Sardinia este la fel de aproape de Tunisia pe cât este de partea continentală a Italiei È™i aproape atinge insula franceză Corsica.„Sardegna no est Italia!” susÈ›in  localnicii È™i nu ar trebui să subestimam felul în care Sardinia se distinge de partea continentală a Italiei: cu toate aromele sale africane, o limbă de sine-stătătoare È™i un spirit independent.   

    Legenda spune că locuitorii Sardiniei ar fi urmaÈ™ii lui Sardus, legendarul fiu al lui Hercule, dar singurul lucru sigur este că aici exista  o populaÈ›ie indigenă înainte de sosirea fenicienilor È™i cartaginezilor. 

    Situata in Nord – Est, Costa Smeralda e o intindere de 10 km , delimitata de Arzachena si Golful Cugnana. Frumusetea salbatica a locurilor l-a determinat pe Aga Khan sa construiasca in anii ’60 aici un sat de vacanta: Porto Cervo, care acum e in topul destinatiilor de vara exclusiviste  ale Europei

    PORTO CERVO

    Piazzetta din centru, incadrata de cafenele, baruri ,magazinele marilor designeri si iahturi de lux e locul in care trebuie sa fii vazut. In timpul verii au loc o serie de evenimente sportive, in special regate si turnee de golf. Celelalte statiuni de pe Costa Smeralda – Baia Sardinia, Portisco si Porto Rotondo – sunt la fel de sofisticate, spre deosebire de Santa Teresa, Cannigione si plajele de la Punta Falcon. Dupa un tur al resorturilor de lux, rezerva-ti cateva ore pentru San Pantaleo- un sat fermecator, plin de caracter, dispus in jurul unei piete cu magazine de artizanat , cafenele si cladiri din piatra alba , cu o atmosfera relaxata, preferat de artisti. Daca te indrepti spre Arzachena, vei avea ocazia sa admiri misterioasele “nuraghi”, asezari preistorice si mormintele uriase, a caror origine a ramas necunoscuta.

    ALGHERO

    Extrem de popular printre turisti, Alghero  e un important port pescaresc, dispus in jurul unui vechi centru istoric. Isi datoreaza aspectul si mostenirea culturala spaniolilor , in special catalanilor, care au domnit aici patru secole. Prezenta catalanilor a fost atat de puternica incat regiunea isi capatase porecla de “Barceloneta”. Principalele atractii de pe labirintul de alei pietruite sunt Catedrala si Biserica San Francesco – ambele constructii catalano – gotice cu detalii renascentiste. Cele mai frumoase plaje sunt in zona de Nord, tot aici se afla si Grota lui Neptun, unde se ajunge cel mai usor cu barca.

    CALA GONONE

    E o statiune mica de pe coasta de Est, din ce in ce mai populara printre turisti, in inima celui mai spectaculos peisaj de coasta al insulei. Daca ajungi aici si vrei sa te cazezi, ideal ar fi sa cauti ceva chiar in centrul orasului , care pe zi ce trece, isi pierde vechea identitate de sat pescaresc, dar nu si farmecul sau, in favoarea modernelor hoteluri si restaurante. Daca faci o plimbare cu masina inspre Sud, vei avea ocazia sa zaresti canionul Gola su Gorruppu si Grotta del Blue Marino – o pestera de basm, presarata cu stalactite si stalagmite.

    CAGLIARI

    La prima vedere, capitala Sardiniei nu pare atragatoare – are un port imens, un numar foarte mare de locuitori si cladiri moderne in exces. Insa , dupa ce ajungi sa vezi centrul vechi, monumentele istorice, plajele din apropiere si lagunele populate cu sute de pasari flamingo, s-ar putea sa-ti schimbi parerea. 


  • Barbagia este una din cele mai salbatice regiuni ale Sardiniei - de fapt, din intreaga Europa Occidentala. Este situata intre Nuoro si Muntii Gennargentu in Sud. 

    E presarata din plin cu sate mici, precum Mamoida, Arizo si Fonni. Batranii de aici mai poarta si azi costume traditionale - fiind unul din putinele locuri din Sardinia unde se mai pastreaza portul popular. Oieritul e singura sursa de venit a locuitorilor - inlocuind rapirile si jafurile care le asigurau veniturile, in trecut - daca vrei sa vezi Sardinia autentica, dincolo de masele de turisti, merita sa faci o plimbare pana aici. 

     Cala Gonone ar trebui sa figureze si ea pe lista ta - statiunea e mai putin populara decat cele de pe Costa Smeralda si a pastrat farmecul si caracterul traditional. Daca nu reusesti sa gasesti locuri de cazare aici, indreapta-te spre Dorgali, la 10 km in interiorul insulei. Poti admira frumusetile statiunii Cala Gonone si facand o plimbare cu barca - cele mai populare destinatii sunt golfuletele din Sudul satului - Cala di Luna si Cala Sisine. Stancile din vecinatate au facut candva parte din muntii ce se inalta in fundal. 

    • Boutique Hotel La Villa del Mare

      Este situata in Sudul Sardiniei, intr-o cladire ce dateaza de la inceputul secolului 20. Villa Del Mare  a fost inaugurata in vara anului 2011, dupa o lunga si atenta renovare.  Este situata pe plaja Poetto, oferind o priveliste superba asupra Golfului degli Angeli, la mica distanta de Molentargius Park - faimos pentru coloniile sale de pasari flamingo, si la doar cateva minute de centrul orasului Cagliari.

      la cerere
    • Villa Ginepro

      La cateva minute distanta de centrul Baja Sardinia, si foarte aproape de Costa Smeralda se afla Villa Ginepro, inconjurata de vegetatie mediteraneana, cu vedere la mare, la plaja Cala dei Ginepri si la Arhipelagul Maddalena. Cu un design liniar, modern, contrastand cu natura salbatica, Villa Ginepro va va oferi luxul si conditiile pe care le cautati intr-o vacanta in Sardinia.

      la cerere
    • Villa Luna

      la cerere
    • Villa Silvestro

      Este situata pe o peninsula, la 5 minute cu masina de centrul Porto Rotondo - rivalul declarat al stralucitorului Porto Cervo. Villa Silvestro e un exemplu minunat de locuinta de vara. Inconjurata de o gradina cu vegetatie luxurianta, dispune de propria plaja privata cu nisip si un promontoriu stancos, de la inaltimea caruia te poti bucura de privelistea marii. Interioarele sunt un mix elegant de design modern si influente traditionale sarde. 

      la cerere
    • Villa Viola

      Este situata in Sud - Est, aproape de Cagliari, la numai cativa metri de frumoasa plaja Sottotorre. Dispune de o gradina unde poti lua masa sau te poti relaxa la soare. Centrul satului si Portul Calasetta cu cladirile sale din piatra alba sunt la distanta de mers pe jos . E o zona mai putin turistica decat Costa Smeralda, asa ca te poti bucura in liniste de cerul albastru, apa limpede a marii si plajele aproape pustii. 

      la cerere
  • Sardinia e inconjurata din toate partile de mare - asa ca nu-i de mirare ca pestele si fructele de mare proaspete sunt prezente in majoritatea meniurilor! Pestele spada e adesea pregatit la gratar, iar bottarga, icrele de ton, sunt conservate sub forma de bucati mare, uscate si sarate. 

    Pane Carasau- o lipie subtire si crocanta, e servita cu aproape toate felurile de mancare. Ca aperitiv, orienteaza-te spre salsiccia - carnati uscati sau afumati, din carne de oaie si porc, condimentati cu fenicul si anason, pecorino sardo - branza de oaie maturata sau tapadas - melci pregatiti la gratar sau cu sos. 

    Interpretarea locala a lasagnei se numeste zuppa gallurese - si contine paine uscata, carne tocata si branza gallura. Daca vrei sa incerci ceva cat se poate de autentic , indrazneste sa comanzi maialetto arrosto - purcel de lapte, foarte mic, pregatit intreg, sau cordula - intestine de oaie fripte sau fierte in sos. 

    Deserturile sarde sunt , in general, simple. Printre ele, torrone - nougat cu miere, alune, nuci sau migdale, sau seadas - pateuri prajite, umplute cu branza proaspata de oaie, servite calde, stropite cu miere. 

    Merita incercate vinurile locale - multe din fermele locale produc propriile vinuri . Cele mai apreciate sunt Cannonau - rosu, sec, foarte tare si Vermentino - aromat, usor , cu aroma florala. 

cum ajungi acolo

Ai zboruri directe pana la Alghero, pe partea de Est a Sardiniei, cu companii low cost. Daca destinatia ta este Costa Smeralda, ar trebui sa zbori pe Olbia - unde ajungi cu escala prin Roma. 

Si Cagliari, capitala Sardiniei, are aeroport, accesibil tot cu zboruri cu escala. 

 

Travel Tips

Regula de aur e sa eviti sa ajungi aici in august, cand toti italienii isi iau concediu. Familii cu copii si grupuri de tineri cotropesc plajele, inunda statiunile si ocupa toate hotelurile - motiv pentru care si preturile cresc extrem de mult. Temperaturile sunt extrem de ridicate, asa ca, daca poti, programeaza-ti vacanta in mai sau iunie, ca sa bucuri  de plaje pustii si vreme perfecta.