la cerere
vezi harta
Vacanta pe Costa Brava
  • În zilele noastre frumuseÅ£ea Costei Brava continuă să atragă turiÅŸti din toată lumea.  Ea a rămas printre destinaÅ£iile preferate ale călătorilor pentru peisajele sale superbe, pentru renumele Barcelonei ÅŸi nu în ultimul rând graÅ£ie climei sale deosebit de plăcute, chiar ÅŸi în anotimpurile mai reci.

     
    Flamenco 

    Se spune că acest gen muzical specific andaluz – fericită îmbinare de cântec de chitară ÅŸi dans, cu influente orientale – este cea mai completă expresie a pasionalului suflet spaniol. Indiferent de variaÅ£iunile sale, scopul flamenco-ului este atingerea stării de „duende”, o comunicare intensă ÅŸi interactivă cu publicul, care participă la actul artistic .

    Barcelona

    Ce au în comun Picasso, Gaudi ÅŸi Dali?  ToÅ£i trei au locuit ÅŸi au creat în capitala catalană. În inima Cataloniei se află Barcelona, „un oraÅŸ de negustori, cuceritori ÅŸi oameni cu educaÅ£ie aleasă, rafinaÅ£i, cărora le place luxul”. PuÅ£ine lucruri s-au schimbat de când aceste rânduri  au fost scrise într-un ghid de călătorie din secolul XIX.

    Pentru mulÅ£i dintre vizitatorii oraÅŸului, Barcelona se confundă cu arhitectura unică a lui Gaudi. De numele lui sunt legate multe poveÅŸti cu parfum de  legendă. 

    La un an după începerea lucrărilor la o biserică neogotică, Gaudi e însărcinat să ducă proiectul la bun sfârÅŸit. El schimbă toate planurile edificiului, ÅŸi prelungeÅŸte termenele pe măsură ce ÅŸantierul avansează. Aceasta urma să fie Sagrada Familia, lucrarea în care Gaudi a investit cam tot ce mai avea: ultimii 16 ani din viaţă ÅŸi toÅ£i banii câÅŸtigaÅ£i.

    În final, barcelonezilor le-a rămas o construcÅ£ie fascinantă – însă neterminată – ÅŸi datoria morală de a o finaliza. Semnând diploma de arhitect a lui Gaudi, Elies Rogent spunea: „Cine ÅŸtie dacă am acordat această diplomă unui geniu sau unui nebun?” Timpul ne-a dat răspunsul: Gaudi a fost unul dintre cei mai geniali nebuni ai veacului său. Inima oraÅŸului ÅŸi totodată principalul loc de promenadă, Rambla, concentrează cele mai ambiÅ£ioase proiecte arhitectonice din secolele xix ÅŸi xx: Casa Cusi, Casa Puig-Soler ÅŸi Casa Salleras construite în stil modernist ÅŸi Casa Bonaterra, Casa del Cafe Progres ÅŸi Casa Polideseia - toate trei în stil neoclasic.

     
    Figueres ÅŸi Girona

    Atins de geniul lui Dali, Figueres nu are cum să te lase indiferent. Nu trebuie ratat vechiul ÅŸi fermecătorul oraÅŸ Girona. În multe privinÅ£e, aceasta poate fi considerată o Barcelona în miniatură, cu faleza sa riverană înlocuind faleza capitalei catalane.

    Din momentul în care a fost întemeiată, Girona a constituit un obiectiv strategic foarte important în regiune, iar luptele date pentru cucerirea ÅŸi apărarea ei au intrat în legendă.

     
    Muntele ÅŸi Mănăstirea Montserrat 

    La mai puÅ£in de 50 de kilometri de Barcelona se află muntele sfant  Montserrat. Cea mai interesantă rută pentru a ajunge dinspre capitala Cataloniei la această destinaÅ£ie este un drum spectaculos pe valea râului Llobregat.

    Deopotrivă loc de pelerinaj şi rai al căţărătorilor şi mountainbikerilor, locul are o frumuseţe naturală deosebită.

  • Costa Brava este o regiune de coastă în nord-estul Spaniei, în provincia Girona. De la frontiera cu FranÅ£a la Portbou ÅŸi până la sud de Blanes se întinde pe o porÅ£iune de 200 km de coastă aspră, peÅŸteri ÅŸi plaje care ÅŸi-au păstrat farmecul ÅŸi frumuseÅ£ea, în ciuda dezvoltării imobiliare intense si adeseori haotice din anii 1960 ÅŸi 1970.

    Dali, Picasso, Chagall si Man Ray s-au numărat printre artiştii captivaţi de satele de pescari de pe coastă şi de lumina extraordinara . Cu relieful său accidentat, păduri de pin, golfuri ascunse, Costa Brava reprezintăuna dintre cele mai pitoreşti zone din Spania.


    Plaja ÅŸi sporturi acvatice

    Costa Brava are unele dintre cele mai bune plaje din Spania. Cele mai multe dintre ele sunt premiate cu Steagul Albastru pentru calitatea deosebita a apei si nisipului.

    Majoritatea dintre cele mai cunoscute plaje sunt cu nisip auriu, dar există si plaje cu pietricele ÅŸi prundiÅŸ sau locuri unde se poate face snorkelling. 

    Cele mai cunoscute plaje de pe Costa Brava sunt cele din Tossa de Mar, Lloret de Mar, Pineda, Santa Susana, Calella, Malgrat, Blanes si Roses

  • Nu trebuie să rataÅ£i o plimbare pe celebrul Bulevard Rambla. În timp ce veÅ£i admira frumuseÅ£ea inconfundabilă a acestei artere catalane, veÅ£i putea face ÅŸi shopping, aici găsindu-se atât magazine ale unor mari nume ale modei internaÅ£ionale, cât ÅŸi branduri de calitate ale designer-ilor spanioli. 

    In weekend veÅ£i putea admira spectacolul inedit oferit de Fântâna Magică, în Plaça d’Espana din Barcelona. Fântâna atrage sute de vizitatori care urmăresc fascinaÅ£i timp de 15 minute spectacolul de lumină, apă ÅŸi muzică, avand in fundal Palatul National, si el iluminat. 

    O vizită la Montserrat, important centru spiritual creştin, vă va oferi ocazia să vedeti statuia Fecioarei Maria, supranumită La Moreneta, grotele unde credinciosii pretind ca ar fi vazut aparitii ale acesteia si, mai ales, manastirea benedictina construita pe stanci.

    • Blau Mar

      Situat in Llafranc, Blau Mar ofera o panorama fantastica a Golfului! Llafranc e un mic sat catalan, care si-a pastrat atmosfera traditionala, cu o amplasare privilegiata intre munti si mare. Frumusetea idilica a zonei, gradinile mari si linistea care-l inconjoara il recomanda pentru o vacanta relaxanta si retrasa. 

      la cerere
    • Hotel Sagaro

      S’Agaró se afla in inima Costa Brava, in golful idilic cu acelasi nume si a devenit in scurt timp de la deschidere, unul din cele mai apreciate hoteluri din zona. Situat chiar pe plaja Sant Pol, se bucura de o plaja cu nisip fin, departe de zgomotul si agitatia Coastei in plin sezon. Restaurantul Sa Conca ofera preparate traditionale ( cu accent pe fructele de mare, tapas si paella), iar centrul de spa e renumit pentru tratamentele de infrumusetare si relaxare. 

      la cerere
    • Mas de Torrent

      Mas de Torrent e rezultatul renovarii minutioase a unei ferme din secolul al 18-lea. Rezultatul iti taie respiratie - echilibrul intre arhitectura veche si designul modern e perfect. Oaspetii au la dispozitie 37 de apartamente, toate amenajate pentru a oferi o vacanta relaxanta si exclusivista.

      Restaurantul Mas de Torrent e considerat unul dintre cele mai bune din toata regiunea Emporda:  ingrediente locale proaspete, propria crama si somelieri priceputi - de aceea a obtinut doua stele Michelin! 

       


      la cerere
  • Bucătăria de pe Costa Brava , gratie apropierii de mare, se bazeaza pe peste si fructe de mare. Iti recomandam restaurantele din zona Barceloneta, unde te poti bucura de paella cu peste sau fructe de mare proaspete.

    Nu putem sa nu amintim celebrul "Jamon" , care se vinde crud sau afumat , si carnatii condimentati Chorizo. Cartofii prajiti sunt innobilati la rangul de " Patatas Bravas" si se servesc de obicei impreuna cu un sos picant. 

    La desert , merita incercata "Crema Catalana", un fel de crema de zahar ars, deosebit de fina si savuroasa. 

cum ajungi acolo

Ai zboruri directe pana la Barcelona, atat cu companii de linie, cat si low cost, in fiecare zi. Daca optezi pentru zboruri low cost, ai grija sa-ti achizitionezi bagajul de cala in avans, altfel, vei plati dublu in aeroport! 

Travel Tips

Nu rataÈ›i cel mai original muzeu din Catalonia Muzeul - Teatru Dali din Figueres. Dali a decis să construiască  muzeul pe ruinele Teatrului Municipal, distrus în secolul XIX în războiul civil din Spania.  Este cel mai mare obiect suprarealist din lume. 

Cei care doresc să înveÅ£e lucruri noi în concediu, pot începe cu câteva miÅŸcări deflamenco. Timizii vor putea să se rezume la a viziona un astfel de spectacol, însă toată lumea trebuie să încerce măcar un pahar de sangria, împreună cu mâncăruri tradiÅ£ionale spaniole precum paella (orez cu fructe de mare) sau tortilla (cartofi, ou È™i ceapă prăjite în tigaie sub formă de omletă).