Napoli si Riviera Amalfitana
  • Riviera Amalfitana – o intindere de 60 de kilometri de coasta, care inconjoara Golful Napoli – se numara printre cele mai cautate destinatii de vara din Italia. In ciuda aglomeratiei din sezon, turistii vin aici pentru relaxare, mancare buna si natura – privelistile, exploatate la maximum in filmele de Hollywood, au devenit celebre.

    Nu e imposibil sa eviti aglomeratia si sa-ti gasesti propriul colt de Paradis – trebuie doar sa-ti planifici atent vacanta!

     

    Cand sa mergi : ar fi preferabil sa eviti vara, cand orasele se umplu de turisti si caldura devine innabusitoare. Perioadele optime sunt mai – iunie si septembrie – octombrie. Chiar si iarna e un interval bun, pentru ca temperaturile raman la un nivel confortabil, ploile sunt izolate iar preturile hotelurilor scad foarte mult . Verifica, insa, in prealabil, pentru ca multe hoteluri sunt inchise pe perioada iernii. 

     

    Propunerea noastra de itinerariu:

     

    Inchiriaza-ti masina la sosire, in Aeroportul din Napoli si exploreaza regiunea in ritmul tau!

     

    Vacanta ta incepe la Napoli – unde iti recomandam sa te cazezi in apropierea Portului si a promenade cu restaurant si magazine. Si, neaparat, incepe plimbarea cu o oprire la un restaurant si o felie de Margherita – daca nu aici, unde a fost inventata, atunci unde?


    Rezerva-ti a doua zi pentru o vizita la Pompeii – o experienta captivanta pentru toti iubitorii de istorie – si Ercolano , un port linistit, care , conform legendei, ar fi fost intemeiat chiar de Hercule.

     

    A doua zi e dedicata unei plimbari la Paestum, unde vei putea admira ruinele a trei temple grecesti din antichitate.

    In continuare , indreapta-te spre Amalfi –  odinioara, un port important , acum, celebru mai ales pentru frumusetea neobisnuita a Grotei de Smarald.

     

    Ziua urmatoare, te reface vizitand Sorrento . De aici, poti alege sa vezi Positano sau Capri . Sunt atatea locuri de vazut incat ar trebui sa-ti rezervi doua zile pentru Sorrento.

     (In sectiunea “ Hoteluri care ne plac” vei gasi recomandarile noastre de cazare)

     

    Dupa doua zile petrecute la Sorrento, te intorci la Napoli – si n-ar fi rau sa-ti mai petreci inca o zi aici, ca sa te relaxezi dupa activitatea intensa si plimbarile din zilele precedente – toata regiunea e dispusa in terase, variatiile de altitudine sunt mari , asa ca asteapta-te ca Rivierea Amalfitana sa te solicite nu numai emotional ci si fizic !

     

    Itinerariul include :

     -       Zboruri Bucuresti – Napoli si retur

    -       Cazare 3 nopti la Napoli

    -       Inchiriere auto 6 zile

    -       Cazare 1 noapte in AMalfi

    -       Cazare 2 nopti la Sorrento

    -       Mic dejun 


  • Ca sa-ti poti alege baza perfecta de la care sa vizitezi regiunea, trebuie sa-ti stabilesti prioritatile, si anume, ce iti doresti sa faci in vacanta si in ce buget trebuie sa te incadrezi. 

    Positano e popular datorita pozitiei centrale, restaurantelor renumite si panoramelor asupra Golfului. In ciuda avantajelor sale, e posibil sa ti se para aglomerat, scump si obositor (toate cladirile sunt dispuse in terase)

    Esti in luna de miere? Grabeste-te , poate reusesti sa-ti rezervi un apartament la hotelul Le Sirenuse sau la Villa Rosa.

    Ravello e un sat incantator, care domina dealul de deasupra Amalfi si orasul invecinat Atrani. E relativ departe de obiectivele  cele mai populare,   mare parte din turisti, daca ajung aici, pleaca dupa pranz – asa ca il poti pune pe lista pentru o plimbare de seara.

     

    Vrei sa te simti rasfatat? Palazzo Sasso e greu de egalat ca servicii . Pentru liniste , alege modestul La Fenice – e perfect pentru o vacanta fara pretentii.

     

    Sorrento e convenabil daca vrei sa combini vizitarea Rivierei cu cateva zile in Napoli , situat in apropiere. Din Sorrento incepe si drumul de coasta, lung de aproape 60 de km, plin de viraje vertiginoase, care merge pana la Salerno.

     

    Sunt multe hoteluri la pret rezonabil in Sorrento – mult mai multe decat in Positano – daca ai un buget redus, iti recomandam Relais Palasso Starace. Daca bugetul nu reprezinta o constrangere, rezerva-ti o camera la Excelsior Vittoria.

     

    Amalfi e cel mai mare oras de pe Coasta, dar nu chiar atat de mare incat sa-si piarda atmosfera intima si reprezinta o baza perfecta pentru excursii la Capri si la Grotta dello Smeraldo. Peisajul e memorabil, atat cel natural – Amalfi e situat chiar la inceputul unui mare defileu – cat si cel construit de mana omului – Domul din centrul Istoric e impresionant. 

    Pentru un sejur romantic, merita sa iei in calcul luxosul hotel Santa Caterina sau Albergo Sant Andrea , care are, de obicei, preturi foarte avantajoase .

  •  Ia pranzul in Cetara - un sat pescaresc la 15 km de Amalfi, cunoscut pentru ...ansoa! Pentru un pranz traditional, mergi la restaurantul Al Convento - aici vei gasi cel mai bun ansoa. Incearca mozarella proaspata de bivolita produsa aici si pestele proaspat - va fi o masa memorabila! 

    Daca vrei sa experimentezi Riviera Amalfitana dincolo de hotelurile de lux si statiunile la moda, stai la o ferma! Agriturismo Sant'Alfonso e situat in Furore, un sat de pe coasta, dispus in terase, cu vedere la mare. Se spune ca numele ar veni de la "Terra Furoris" , ilustrand furia valurilor asupra stancilor.

     

    Ferma care dateaza din Secolul al XVII-lea a fost renovata de familia Cuomo, care a pastrat arhitectura originala, picturile murale din holul de la intrare, portalurile, cuptorul din bucatarie si placile de majolica, folosite la pardoseala. 

    Fiecare colt evoca energia vietii la tara : de la fantana din centru, alimentata de un izvor natural si pana la gratarul traditional, amenajat in trunchiul unui stejar batran. 


    • Grand Hotel Vesuvio - Napoli, Riviera Amalfitana

      Grand Hotel Vesuvio a atras nume mari - Regele Juan Carlos I si Regina Sofia a Spaniei, Woody Allen, Rania de Iordania si Julia Roberts au stat aici. Amenajat in stil Belle Epoque, ofera apartamente elegante si servicii impecabile, impreuna cu o amplasare ideala - chiar langa Portul Santa Lucia. Aici, vei fi la doar cateva minute de strazile aglomerate din Napoli, ale caror peisaje amintesc de filmele lui Fellini. Interioarele sunt un tribut adus opulentei trecutului, cu candelabre somptuoase, antichitati si pardoseli de marmura. 

      la cerere
    • Le Sirenuse - Positano, Riviera Amalfitana

      Sirenuse a fost inaugurat in 1951 , cand patru frati din Napoli, marchizii Aldo, Paolo, Anna si Franco Sersale au decis sa-si transforme resedinta de vara din Positano intr-un hotel de lux. Astazi, resortul cu 58 de camere, cu vedere la Golf, a devenit unul dintre reperele din Positano, fara a-si pierde insa atmosfera intima a unei locuinte private. 

      la cerere
    • Palazzo Sasso - Ravello, Riviera Amalfitana

      Palazzo Sasso ( recent redenumit Palazzo Avino) e o vila italiana din Secolul al XII-lea, care facea pe vremuri parte din cartierul aristocratic al orasului Ravello. A fost renovat si deschis ca hotel de catre Sir Richard Branson in 1997 , iar astazi este in topul celor mai bune zece hoteluri din lume! Majoritatea camerelor si apartamentelor au vedere la mare, chiar si piscina si centrul de fitness au vederi panoramice asupra Coastei Amalfi. Restaurantul hotelului, Rossellini's a fost distins cu doua stele Michelin!

      la cerere
    • Excelsior Vittoria - Sorrento, Riviera Amalfitana

      Construit pe culmea dealului care domina Sorrento, Grand Hotel Excelsior Vittoria are o istorie plina de superlative. A apartinut Familiei Fiorentino, inca din 1834 si in camerele sale s-au odihnit Richard Wagner si Oscar Wilde. Se spune ca a fost cladit pe ruinele Vilei Imparatului roman Augustus - nu se stie daca legenda e adevarata, dar trecutul e, fara indoiala, prezent in toate detaliile interioare - coloane, frescele de pe tavane si colectia de antichitati. Plimba-te prin gradinile cu lamai si maslini , admira Vezuviul si Golful Napoli de la inaltime si, daca te gandesti sa cobori pana in port, ai la dispozitie propriul lift! 

      la cerere
    • Santa Caterina - Amalfi, Riviera Amalfitana

      A fost inaugurat in 1904 - era, pe atunci, o pensiune modesta. Acum e unul dintre cele mai frumoase hoteluri de pe Riviera Amalfi . Santa Caterina a fost administrat de patru generatii ale familiei Gambardella, oferind oaspetilor o interpretare personala si intima a stilului traditional: toate interioarele sunt decorate cu antichitati si placi de ceramica pictate manual. Gradinile vechi de secole, cu portocali si bougainvillea se deschid spre faleza, cu vedere la Golful Salerno, iar plaja privata e accesibila cu ajutorul lifturilor. Santa Catarina se poate lauda cu oaspeti celebri :  Elizabeth Taylor si Richard Burton au stat aici, la fel si Angelina Jolie si Brad Pitt. 

      la cerere
  • Campania include superba Riviera Amalfitana, cu Capri, Ischia si Napoli – orase de coasta, unde fructele de mare sunt baza meniurilor. Insa, daca te indrepti spre interiorul peninsulei, spre Salerno, Avelllino, Benevento si Caserto, ingredientele se schimba – asa ca, daca la pranz ai mancat peste proaspat, seara te poti bucura de o friptura de mistret, vanat in muntii din regiune!

     

    Cel mai celebru preparat traditional e , fara indoiala, pizza. A fost pregatita pentru prima oara la Napoli, de aceea aici vei gasi multe restaurante care servesc pizza de toate felurile.  Pentru un gust autentic, incearca o felie de Margherita, cu rosii proaspete, mozzarella si frunze de busuioc, stropita cu ulei de masline – simpla dar desavarsita!

     

    Risotto e asociat mai degraba cu centrul si Nordul Italiei, insa risotto alla pescatora e un fel popular in multe din restaurantele de-a lungul coastei, cu atat mai mult cu cat ingredientele– vedete (fructele de mare) sunt intotdeauna proaspat pescuite.

     

    Pastele traditionale napolitane sunt spaghetti con le vongole (scoici), cu ulei de masline, usturoi si patrunjel. Daca esti vegetarian, poti sa incerci o portie de parmigiana melanzane -felii subtiri de vinete sunt prajite si apoi gatite la cuptor, cu sos de rosii, mozzarella si busuioc.  Cat despre salate, nu se poate sa nu fi auzit de caprese – preparat care surprinde savorile si simplitatea bucatariei regionale : rosii coapte sub soarele napolitan, frunze proaspete de busuioc si cea mai buna branza mozzarella.  

     Limoncello – sau lemoncello - isi are originile tot aici. In ciuda aparentelor, nu contine suc de lamaie, ci doar uleiurile, aroma si culoarea cojilor de lamaie – se prepara prin macerarea cojilor de lamaie, indulcite cu zahar, intr-un alcool distilat. 

cum ajungi acolo

Ai zboruri directe la Napoli, cu doua companii low cost. Daca ai de gand sa vizitezi Riviera Amalfitana in timpul verii, ar trebui sa-ti rezervi din timp biletele, pentru ca, in sezon, preturile cresc foarte mult. 

Ca sa te deplasezi intre orasele de pe coasta vei avea nevoie de o masina, dar, daca nu esti un sofer peste medie, destinatia te va pune in dificultate : traficul din zona Napoli este extrem de haotic si aglomerat, iar drumurile pline de curbe stranse iti vor cere intreaga concentrare.

Travel Tips

La numai 5 minute cu barca distanta de Positano se afla restaurantul Da Adolfo - la el ajungi numai pe apa, dar merita! E, probabil, cel mai bun din regiune. Situat pe o plaja ingusta si retrasa, ofera preparate din peste si fructe de mare proaspete - indiferent ce alegi, de la scoici in sos de rosii, caracatita la gratar, carpaccio de ton sau creveti, vei fi sedus! Fa-ti rezervare din timp, Da Adolfo e mereu plin!