Cuba - Orasele Coloniale
  • O tara a revolutiei , a ritmurilor obsedante, eterica si romantica, himerica si captivanta, Cuba e plina de mister si contradictii, complexa, de un dualism uluitor. Vizitatorii sunt atrasi de contrastul dintre mostenirea comunismului si hainele lejere ale tropicelor, de romul si muzica traditionala, de vivacitatea si spontenaitatea naturale ale cubanezilor. 

    Iti propunem un circuit de 14 nopti pentru a descoperi secretele aceastei destinatii impresionante.


    Orase - de vizitat:

    Havana: Refugiul piratilor contrabandisti, piata de desfacere pentru negustorii spanioli de sclavi si cartier general al Mafiei Nord Americane, Havana a supravietuit incercarilor istoriei si a gasit puterea de a merge mai departe.

    Nu ratati o plimbare pe El Malecon, unde vei fi intampinat de briza marii si acorduri de salsa, Piata Veche - pentru a admira arhitectura deosebita, Old Havana - pentru delicii locale si peisaje pitoresti, Museo de la Ciudad, Muzeul National de Arta, Museo del Tabaco, Muzeul Ciocolatei, Museo y Farmacia Taquechel (o farmacie fondata in 1898, care mai pastreaza inca recipientele pictate in stilul epocii), Muzeul Romului.

    Miramar si Cubanacan, zone rezidentiale, cu cladiri in stil art deco si hoteluri de lux, merita vizitate - odinioara grandioase, acum decazute, si-au pastrat un anume farmec desuet . Cubanacan e supranumit „Beverly Hills din Cuba”. Interesant de vazut este macheta Havanei, construita din cutii de trabucuri reciclate si Fabrica El Laguito - unde se produc cele mai scumpe trabucuri (Cohibas).

    Vedado: Initial, acesta a fost un domeniu de vanatoare. Acum are bulevarde largi si vile luxoase construite in anii 1950, cand cubanezii bogati si nord americanii au construit aici blocuri de apartamente si vile in stil neoclasic. Aici se afla si Universitatea, Muzeul de Istorie Naturala si o statiuie de bronz a lui John Lennon realizata de artistul cubanez Jose Villa, dar si Tribuna Antiimperialista, cu o statuie a lui Jose Marti cu un deget indreptat acuzator spre fosta Ambasada SUA.

    La Cabana: Fa o plimbare aici noaptea, cand se aprind felinarele si se organizeaza defilari ale soldatilor cubanezi imbracati in uniforme militare din secolul 18. Finalul e marcat prin salve de tun, iar aceasta manifestare are loc in fiecare noapte.

    Iti recomandam sa te cazezi la un hotel istoric - IBEROSTAR Parque Centralsituat in inima culturala a Havanei si aproape de celebra Bodeguita del Medio, preferata de Hemingway.

     

    Trinidad: 

    Este comoara coloniala a Cubei - centrul istoric restaurat, cu casele datand din perioada de aur a insulei, este inclus in Patrimoniul UNESCO. O mina de aur care a functionat putin a aruncat o scurta stralucire asupra orasului si portului sau, insa Havana a eclipsat rapid orasul din Sud, care a devenit un avanpost al contrabandistilor, piratilor si negustorilor de sclavi. 

    In zilele noastre, centrul colonial a intrat intr-un amplu proces de restaurare, cu toate ca viata inca se mai desfasoara in ritmul din trecut. Este o placere sa colinzi labirintul de stradute necirculate, concepute ca un labirint menit sa-i zapaceasca pe pirati. 

    De asemenea, fa o vizita la fabricile de procesare a trestiei de zahar sau danseaza pe ritmuri latino in numeroasele case de muzica din oras.

    In Trinidad, pentru urmatoarele 2 nopti recomandam Iberostar Grand, un hotel luxos cu o istorie ce merita descoperita.

     

    Varadero: Locul perfect atunci cand vrei sa te relaxezi la plaja. Viziteaza numeroasele conacuri transformate in muzee. 

     

    Holguin: O alternativa mai putin comerciala a lui Varadero. Peste 400 de insule se intind, paralel cu tarmul, in Nordul Cubei, scaldate de ape in nuante uimitoare de turcoaz, cu recife de corali practic neatinse, perfecte pentru snorkelling si diving. Admira, de pe terasa restaurantului Parador la Silla stolurile de flamingo ce zboara la rasaritul soarelui si in amurg peste bancurile de nisip.

    Pentru relaxare, recomandam hotelul Eurostars Cayo Santa Maria, un hotel plin de farmec, deschis in 2013, unde veti sta timp de 6 nopti.

     

    Santiago de Cuba: Aici, Fidel Castro a initiat Revolutia nationalista si tot aici, Don Facundo Bacardi a intemeiat prima fabrica de rom. Strazile prafuite si sinuoase par sa respire muzica  -  toate genurile muzicale cubaneze, de la salsa la son, isi au originile la Santiago de Cuba.

    In timpul carnavalului, in luna iulie, strazile se umplu de care alegorice, clovni uriasi, zeitati, costume coloniale de epoca si bikini garnisiti cu pene - intregul oras se transforma intr-o mare petrecere, cu dans si muzica de o intensitate ametitoare! Viziteaza Casa de las Tradiciones - pentru un spectacol muzical de improvizatie, Paladar Salon Tropical – aici te asteapta cele mai alese preparate cubaneze, Jardin de los Helechos – vei gasi peste 90 de specii de orhidee,  Muzeul Provincial Bacardi Moreau, Museo del Carnaval.

    In Santiago de Cuba puteti sta timp de 2 nopti la Hotel Melia, de unde puteti admira vederea impresionanta a acestei zone.


    Cienfuegos: A fost supranumit “Perla Sudului” pentru abundenta de cladiri elegante, ridicate de emigrantii francezi sositi din Bordeaux si Louisiana si isi datoreaza prosperitatea fabricilor de tutun si zahar. Merita sa faci o vizita la bijuteria arhitecturala a orasului - Palacio de Valle, construit in stil Mudejar si gotic, in prezent restaurant.

    Sunt destul de putine hoteluri in Cienfuegos - propunerea noastra este La Union - mic si destul de modest, insa bine amplasat, pastreaza farmecul traditional al vechilor orase coloniale. 

     

    Itinerariul include : 

    - bilet de avion Bucuresti - Havana si retur

    - cazare 3 nopti la Havana

    - cazare 2 nopti la Trinidad

    - cazare 2 nopti la Cienfuegos

    - cazare 3 nopti la Santiago de Cuba

    - cazare 4 nopti la Varadero sau Cayo Santa Maria


  • La doua ore de neoanele mall-urilor din Miami, vechea eleganta a Cubei inca mai dainuie, in catedrale spaniole si resedinte rococo, in ecoul masinilor de epoca ce strabat, hurducaind, strazile marginite de palmieri si cladirile in ruina.

    O calatorie in Cuba inseamna un mic salt la bordul unei masini a timpului veche, ce trece pe stradute rustice intesate de cladiri in stil colonial. Toate acestea, combinate cu centre turistice moderne ii dau acestei destinatii un farmec aparte, care pare sa aduca fata in fata doua lumi total diferite. 


  • Incearca sa participi la un spectacol la Cabaret Tropicana :   Cel mai spectaculos club de noapte din Havana, Tropicana este un simbol al Cubei prerevolutionare, care nu a fost lasat sa moara. Spectacolele sunt cunoscute in lumea intreaga pentru numerele de cabaret, aduse in centrul atentiei de magnificele costume ale dansatoarelor . Inconjurata de gradini luxuriante, scena centrala este sub cerul liber - de aceea, atunci cand ploua, spectacolele sunt anulate. Spectacolele, desi biletele sunt scumpe , sunt adesea rezervate in totalitate - deci incearca sa ti le cumperi in avans. 

     

    Fa turul Havanei intr-o masina clasica din anii ’50. Care este primul lucru care-ti vine in minte atunci cand auzi „Cuba”? Probabil vei spune Rom. Departe de realitate. Tigari? Pe-aproape, dar nu. Un tur cu o masina clasica din 1950 este cea mai buna solutie daca vrei sa descoperi esenta acestui oras.

    Petrece-ti o seara la Casa de la Trova din Santiago de Cuba. A ramas un altar al muzicii traditionale cubaneze, chiar daca au trecut 40 de ani de la deschidere. Solistul Eliades Ochoa (Buena Vista Social Club) continua sa cante aici ocazional. E organizat pe doua nivele - dupa toropeala dupa-amiezii, actiunea se muta de la parter la etaj incepand cu ora 22.00.

    • Iberostar Parque Central - Havana, Cuba

      Elegantul hotel situat in centrul orasului Havana, este cunoscut pentru arhitectura sa in stil colonial spaniol, si este considerat cel mai bun hotel din oras. 

      Este un excelent punct de pornire pentru turistii ce vor sa cunoasca istoria Cubei si sa exploreze strazile unice ale Havanei.

      la cerere
    • Iberostar Grand Hotel - Trinidad

      Oricine crede ca hotelurile de lux, fermecatoare si exclusiviste se gasesc doar in capitale sau la malul marii, se insala amarnic.

      Hotelul Iberostar Grand Trinidad este cel care seteaza standardele de calitate in servicii si facilitati hotelurilor tip boutique in Cuba. Cladirea de culoarea fisticului, care dateaza din sec. al XIX-lea, se afla in centrul orasului, vis-a-vis de linistitul si primitorul Parque Cespedes. Elementele coloniale abunda, incluzand un lobby cu coloane din marmura o fantana si numeroase obiecte de colectie. Cu toate acestea, hotelul emana o ambianta eleganta, contemporana, cu un accent puternic pe confort.

      la cerere
    • Eurostars Cayo Santa Maria

      Eurostars Cayo Santa María Hotel e una din cele mai bune alegeri - un resort all inclusive, de 5 stele, amenajat in stil colonial, cu doua piscine exterioare si sase restaurante. E amplasat cu vedere la plaja superba cu nisip alb din Cayo Santa Maria si dispune de 846 de camere, raspandite pe toata suprafata resortului, sub forma de bungalowuri. 

      la cerere
    • Hotel Melia - Santiago de Cuba

      Singurul hotel de 5 stele din Santiago de Cuba. Este considerat un simbol al orasului. 

      Cu o pozitie strategica, foarte aproape de centrul istoric al orasului, si de Centrul de Conferinte Teatro Heredia, hotelul ofera privelisti uluitoare asupra orasului, cu Sierra Maestra pe fundal.

      la cerere
    • NH Capri La Habana - Havana, Cuba

      Este situat in districtul Vedado, aproape de Centrul Istoric din Havana si de animatele cluburi de noapte, de piata de artizanat La Rampa si de faimosul bulevard Malecon. A fost renovat in 2014 si reprezinta o alegere perfecta pentru cateva zile in aglomerata capitala cubaneza. 

      la cerere
    • Melia Habana - Havana, Cuba

      Este situat in zona rezidentiala Miramar, pe malul marii si are o piscina enorma - cea mai mare piscina urbana din Cuba. Amatorii de trabuce se vor bucura de o dupa-amiaza relaxanta la cigar bar! 

       

      la cerere
    • Melia las Americas- Varadero, Cuba

      Este un hotel linistit, rezervat adultilor, cu un design rafinat si elegant si vederi superbe asupra marii si terenurilor de golf.  Situat chiar pe plaja din Varadero, se intinde pe o suprafata de 3500 de metri patrati si dispune de sase restaurante ( unul tip bufet si cinci a la carte) , plus patru baruri. Perfect pentru o vacanta in cuplu sau pentru distractie cu prietenii . 

      la cerere
    • Sol Sirenas Coral Resort - Varadero, Cuba

      Situat pe frumoasa plaja din Varadero, e o alegere buna pentru vacanta cu familia. Pune la dispozitia oaspetilor 650 de camere, impartite in patru cladiri principale. Are 8 restaurante, trei a la carte, doua tip bufet cu preparate internationale, un restaurant italian, unul mexican si unul oriental, si, de asemenea, de un club de noapte cu muzica live si 8 baruri. Iti recomandam camerele CONCIERGE, care sunt situate in Casa de los Cosmonautas - renovate recent si cu checkin separat. 

      la cerere
  • Cubanezii au o obsesie pentru mancare si asta nu neaparat pentru ca sunt gurmanzi, ci din cauza penuriei - comunismul si embargo-ul impus de Statele Unite afecteaza intreaga tara si asta se vede din penuria de alimente si proasta aprovizionare a restaurantelor. 
    E putin probabil ca mancarea cubaneza sa-ti provoace vreo revelatie. Incearca sa te rezumi la peste si fructe de mare - intotdeauna proaspete si, in general, evita preparatele elaborate - cu cat sunt mai complexe, cu atat mai mult lasa de dorit. 
    Unul din felurile traditionale este puiul prajit sau fript ( pollo frito sau pollo asado), insotit de o garnitura de orez alb (arroz) si fasole neagra - garnitura e cunoscuta sub numele de moros y cristianos. Uneori, amestecul - destul de fad - e inviorat cu sofrito, o pasta de usturoi, ceapa taiata, piper si lamaie verde incinse cu ulei vegetal intr-o tigaie fierbinte. 

    Romul Bacardi a luat nastere in Cuba, asa ca nu parasi aceasta tara fara sa ciocnesti un pahar de rom. Trestia de zahar plantata in majoritatea regiunilor tarii este materia prima a excelentului rom cubanez. 

    Unde te distrezi?

    Havana Caffe (HAVANA)

    Adresa: Av. Paseo e/ 1ª y 3ª, Vedado. Ciudad de La Habana, Cuba
    O cafenea care te va trimite inapoi in timp, in anii 40-50. Peretii sunt acoperiti cu sute de fotografii ale personalitatilor din muzica si film, discuri originale, aparate foto vechi, programe de concert, etichete de bere si racoritoare, vechi aparate radio si masini de scris. Daca nu te-am convins inca, mai exista si o motocicleta originala Harley Davidson din 1947 si un avion adevarat - ce-i drept, cu doar doua locuri.


    Cabaret Tropicana (HAVANA)

    Adresa: Calle 72 #4504 y Línea del Ferrocarril, Marianao
    Probabil cel mai cunoscut club de noapte din Havana - la infiintare, era un rival al cluburilor din Las Vegas! Extravagantul spectacol intruneste peste 200 de artisti, o orchestra de senzatie si costume stralucitoare. 


    Casa de la Trova (SANTIAGO DE CUBA)

    A ramas un altar al muzicii traditionale cubaneze, chiar daca au trecut 40 de ani de la deschidere. Solistul Eliades Ochoa (Buena Vista Social Club) continua sa cante aici ocazional. E organizat pe doua nivele - dupa toropeala dupa-amiezii, actiunea se muta de la parter la etaj incepand cu ora 10.00. Luati-va o pereche de pantofi de dans, pentru ca nu veti putea ramane mult timp pe scaune! 
cum ajungi acolo

Ai zboruri Bucuresti Havana cu escala la Paris, Amsterdam, Madrid sau Frankfurt. Exista, de asemenea, si zboruri la Varadero, din Munchen sau Berlin, insa, daca vrei sa vizitezi orasele coloniale, e preferabil sa zbori pe Havana. ATENTIE : pentru Cuba ai nevoie de viza, care se obtine in avans, de la Ambasada Republicii Cuba, din Bucuresti. 


Travel Tips

Fa o vizita la o fabrica de tigari. Nici macar un nefumator convins nu ar trebui sa rateze o asemnea experienta. Arta producerii tigarilor in Cuba este una veche si traditionala, iar Havana dispune de trei fabrici principale unde vizitatorii pot vedea cum se produc tigarile in stilul vechi, rulate manual. 

Viziteaza „Valle de la Prehistoria”, langa orasul Santiago  - in acest Jurassic Park al Cubei ai ocazia sa admiri modele de dinozauri in marime naturala.