Festivalul Florilor din Madeira
  • In Madeira, primavara e sarbatorita ca o regina - cea mai buna dovada este Festivalul Florilor, care are loc in fiecare an, dupa Pastele Catolic. 

    Exuberanta florilor ce isi deschid petalele in aceasta perioada, sub influenta climei blande din Madeira reprezinta pretextul unui spectacol pitoresc si colorat - Festivalul de Flori din Funchal

    Parada incepe sambata, cand mii de copii se imbraca in haine traditionale si iau parte la construirea unei picturi murale din flori, cunoscuta sub numele de  Zidul Sperantei.

    Urmatoarea zi, zeci de ambarcatiuni plutitoare decorate cu flori de toate felurile inunda zona cu parfumul lor. In acelasi timp, pentru a marca aceasta ocazie, artistii din zona construiesc covoare florale de neuitat, care acopera toate strazile. 

    Vino si sarbatoreste primavara intr-un mod aparte!

    Itinerariul include : 

    - bilet de avion Bucuresti - Funchal - Bucuresti ( cu escala) 

    - cazare 5 nopti la hotel in Funchal 

    - mic dejun 

  • Cea mai mare atractie a insulei o constituie resursele naturale si flora insulei. Peretii stancosi abrupti care se prăbusesc in mare, paduri dese, cascade spectaculoase si tarmuri vulcanice atrag calatorii pe tot timpul anului - temperatura este perfecta , niciodata nu e prea cald sau prea frig. 

    Madeira este alegerea perfecta pentru toate genurile de turisti. Cei care prefera vacantele active, precum si cei care doresc sa-si petreaca timpul liber practicand surfingul, scufundarile, yachtingul, ciclismul montan, alpinismul, turele montane, zborul cu parapanta, zborul cu deltaplanul, se bucura la fel de mult ca amatorii de vinuri alese si mancare buna. 

    Madeira este, de asemenea, o alegere excelenta pentru odihna si relaxare - in ultimii ani, au fost construite si renovate nenumarate hoteluri, au aparut restaurante de top si magazine de lux - asa ca destinatia multumeste chiar si pe cei mai exigenti vizitatori. Ar trebui mentionat si ca doua treimi din intreaga suprafata a insulei se afla sub protectoratul UNESCO. 

    Cele mai importante repere din Madeira : 

    • Mercado dos Lavradores - un paradis pentru gurmanzi - piata, situata in centrul Funchal, iti ofera tot ce ti-ai putea dori : fructe exotice, legume si peste proaspat, obiecte de artizanat si bulbi din toate speciile de flori.
    • Ofera-ti o tura de sanius cu ...cosul! In Funchal poti cobori panta cu un cos de rachita. Incearca sa ajungi in a doua parte a zilei, pentru a evita aglomeratia. Odata ajuns  in partea de jos a pantei, poti lua un taxi pana in centrul orasului. 
    • Gradinile Palheiro - cel mai frumos parc natural al Madeirei combina speciile locale de plante cu amenajarea in stil englez si francez
    • Paul da Serra - un platou situat la 1500 de metri inaltime - cu o clima aspra, dar cu o priveliste de neuitate
    • Piscinele naturale vulcanice - Porto Moniz, situat in Nord-Vest, e locul unde s-au format adevarate piscine, in roca vulcanica - aici poti face baie fara griji, in ciuda valurilor agitate care se sparg de stsanci. 
    • Casas de colmo - imagine emblematica a Madeirei, casele cu acoperis inclinat, acoperit cu stuf, sunt simbolul regiunii Santana, aflata in Nordul insulei
    • Casa lui Cristofor Columb - situata in Insula Porto Santo, la 37 km de Madeira - si, daca ajungi aici, iti recomandam si plaja din Sud, lunga de peste 8 km, cu nisip auriu fin. 
    • Artificiile de Anul Nou - fara discutie, cea mai spectaculoasa atractie! 

     


  • Funchal e un oras fantastic si merita explorat pe indelete.  Curat, in ciuda multimii turistilor, primitor, plin de viata si animat, e punctul de plecare si baza cea mai buna din care poti vizita intreaga insula. 

    Centrul Vechi (Zona Velha) are o atmosfera deosebita. Inghesuit intre Mercado dos Lavradores (cea mai cunoscuta piata locala) si Fortaleza de Santiago, Zona Velha e un vechi cartier locuit de pescari, devenit acum un cartier la moda, preferat de artisti, cu restaurante de familie, cafenele moderne si baruri cu muzica live.

    In ciuda popularitatii sale, inca nu e foarte aglomerat. Plimba-te pe strazile sale pavate cu piatra cubica si admira usile pictate manual (despre Open Doors Project poti citi mai multe aici) , iar, daca vrei sa te bucuri de o masa buna si o priveliste pe masura, mergi pe Rua Santa Maria pana la Barreirinha - apele marii de aici au primit distinctia Blue Flag, asa ca nu uita sa-ti aduci costumul de baie! 

    • Pestana Village

      Este inconjurat de o gradina tropicala de 5000 de metri patrati. Dispune de apartamente spatioase si confortabile, fiecare dotat cu chicineta si balcon, cu vedere la piscina exterioara sau la oras. Spatiile comune generoase, gradinile spectaculoase si  serviciile excelente il recomanda ca o alegere perfecta pentru o vacanta relaxanta, in familie. 

      la cerere
    • Reid's Palace

      Reid's Palace este in mod clar cel mai bun hotel din Madeira. Vechi de peste 100 de ani, inconjurat de gradini cu vedere la Oceanul Atlantic, este una din emblemele insulei si apartine lantului Belmond ( Orient Express).
      Parcurile de pe domeniul sau sunt renumite pe plan international, iar una din piscinele excerioare  cu apa de mare iti ofera sansa de a plonja direct in Ocean! 

       

      la cerere
    • Quinta da Casa Branca

      Istoria domeniului care inconjoara Quinta da Casa Branca incepe in mijlocul secolului al 19-lea, cand stramosii britanici ai proprietarului actual- familia Leacock - au plantat vita de vie si bananieri pe o zona de 6 hectare. Descendentii lor au initiat comertul cu vin de Madeira cu Marea Britanie, fiind si unii din cei mai importanti producatori de pe Insula. Zona de o frumusete exceptionala i-a convins sa contacteze un prieten arhitect, pentru a dezvolta un complex hotelier - asa ca , in 1998 , Quinta da Casa Branca si-a deschis pentru prima data portile turistilor. 

      la cerere
  • Nu e de mirare ca pestele e principalul ingredient al bucatariei din Madeira - insula e inconjurata de apele Atlanticului. Cel mai popular e tonul, pregatit la gratar, deasupra unui foc de lemne si servit cu salata verde si vin rose de productie locala. Pestele spada, si el prezent in multe din meniuri, se prepara in mod traditional insotit de o banana - o combinatie inedita!

    Daca nu esti amator de peste, incearca espetada - frigarui de vita sau pui, condimentate si servite cu cartofi si salata. 

    Desertul cel mai des intalnit este bolo de mel, o prajitura cu miere si adesea cu scortisoara, care se gaseste in majoritatea restaurantelor. Atentie la cafea - poti s-o intalnesti in trei variante : chino, chinesa si espresso. Daca la espresso lucrurile stau destul de clar, trebuie sa stii ca chinesa inseamna cafea cu lapte - sau, mai degraba, lapte cu cafea, pentru ca proportia e in favoarea laptelui. Asa ca, daca vrei o cafea obisnuita, cere un chino

    Vinul de Madeira - faimos in toata lumea - e cel mai cunoscut export local si il poti gasi in toate restaurantele sau magazinele. Incearca si Nikita - o bautura racoritoare cu bere, gheata, esenta de vanilie si ananas sau poncha - un cocktail alcoolic cu lamaie. 

cum ajungi acolo

Ai zboruri pana la Funchal, cu mai multe companii aeriene de linie. Alternativ, poti lua un zbor low cost pana la Lisabona, iar de aici ai cateva zboruri pe zi spre Funchal, cu Compania aeriana locala, TAP Portugal. 

Travel Tips

Daca ai timp, viziteaza Porto Santo, insula situata la 37 de km Nord - Est de Madeira. Doar catamaranul sau avionul ajung aici - motiv pentru care plaja sa cu nisip auriu, lunga de 8 km, e aproape pustie. Capitala, Vila Baleira, a fost odinioara caminul lui Cristofor Columb, iar casa lui este acum transformata in muzeu.