Romania Turistica
  • Turismul in România se concentreaza asupra peisajelor naturale si a istoriei sale bogate. Traversata de apele Dunarii, România are un scenariu sensibil, incluzand frumosii si impaduritii Munti CarpatiCoasta Marii Negre si Delta Dunarii, care este cea mai mare delta europeana atat de bine pastrata. Cu rolul de a puncta peisajele naturale sunt satele rustice, unde oamenii de acolo traiesc si mentin pentru sute de ani tradiitiile. In România este o abundenta a arhitecturii religioase si a oraselor medievale precum si a castelelor.

    Dupa revolutia din decembrie ´89 dar mai ales in ultimii ani, in urma aderarii la Uniunea Europeana, Romania a  devenit o destinatie preferata pentru foarte multi cetateni europeni, peste 60% dintre turistii straini provenind din aceasta zona, alegand Romania in detrimentul Bulgariei, Greciei, Italiei sau chiar a Spaniei.

  • Delta Dunarii a intrat in patrimoniul mondial al UNESCO in 1991, este clasificata ca rezervatie a biosferei la nivel national in România si este cea mai mare rezervatie de tinuturi umede din Europa, acoperind o suprafata de 2.681 km2. 

    Valea Prahovei este una dintre regiunile turistice cele mai renumite din Muntii Carpati. De-a lungul acestei vai sunt situate statiunile Breaza, Predeal, Sinaia, Busteni si Azuga, toate potrivite pentru sporturile de iarna sau pentru excursiile montane din celelalte sezoane. Iarna stratul de zapada poate atinge grosimea de 130 de cm, iar verile sunt racoroase. Zona perfecta pentru trasee montane, multe din acestea fiind marcate cu anumite culori si placute pe care sunt inscriptionate distantele, excluzand posibilitatea ratacirii. Daca sunteti o persoana activa si va place sa pedalati, puteti opta pentru traseele turistice ce se pot parcurge pe bicicleta, iar daca aveti alpinismul in sange, trebuie sa aveti pregatit un echipament profesional de catarat si multa adrenalina. 

    Statiuni precum Mangalia, Saturn, Venus, Neptun, Olimp si Mamaia (numite uneori si Riviera Română) sunt printre principale atractii turistice pe timp de vara. Litoralul Romanesc al Marii Negre se intinde pe o lungime de 245 Km, din care 82 Km sunt in judetul Constanta, fiind marginita la nord de Capul Midia si la sud de Vama Veche. Pe suprafata dintre cele doua extremitati se intinde o plaja superba cu nisip fin in cea mai mare parte si o panta lina usor accesibila. Clima temperata cu o medie de temperatura de 24° C (iunie - august), marea cu o salinitate redusa, tarmul uniform si orientarea plajei catre rasarit creaza premisele pentru petrecerea unui concediu estival in cele mai bune si relaxante conditii. Plajele de pe litoral au o latime generoasa - 150 - 200 m, si sunt armonios imbinate cu portiuni verzi alcatuite atit din arbori autohtoni, cat si din palmieri si plante exotice precum si portiuni cochete cu gazon si flori.

    Maramures este una dintre cele mai frumoase zone ale lumii. Un om se poate considera implinit daca a sadit un pom, a intemeiat o familie si a vizitat cel putin o data Maramuresul. Situat acolo unde "se agata harta in cui", judetul traieste din propriile traditii si frumuseti arhitecturale. Maramuresul are o atat de bogata oferta turistica, incat singurul lucru care nu este disponibil în limitele acesteia e marea. In rest, regiunea acopera totul, de la excursii pe munte si sporturi extreme la turism cultural ÅŸi religios. Indiferent de anotimpul în care le veÅ£i vizita, aceste locuri au magia lor ÅŸi farmecul lor special ÅŸi vă veÅ£i găsi astfel în mijlocul naturii pure ÅŸi a împrejmuirilor de vis.

    Nordul Tării Moldovei oferă călătorului priveliÈ™ti de rară frumuseÈ›e, la care se adaugă renumitele mănăstiri construite de mari domnitori si boieri moldoveni. Zona este presărată pe toată întinderea ei cu biserici ÅŸi mănăstiri renumite pentru picturile exterioare ÅŸi interioare, edificii unice in lume. 

    Situat la 30 km de BraÅŸov, între Muntii Bucegi si Piatra Craiului, castelul Bran (castelul lui Vlad Dracu, Dracula) este un important monument naÅ£ional si punct de reper al turismului din România, datorita atat frumusetii lui, a peisajului, cat si a legendei contelui Dracula. Daca peretii monumentului ar vorbi, ne-ar putea destainui secole intregi de istorie, veacuri de legenda si povesti cum nu s-au mai auzit. Cea mai reprezentativa legenda a Transilvaniei, cea a lui Dracula, se leaga si de castelul Bran. Aceasta ni-l infatiseaza pe Vlad Tepes, domnitor in Tara Romaneasca in secolul XV, drept un soi de vampir, ce se hraneste cu sangele si carnea dusmanilor.

  • Din punct de vedere al resurselor naturale si al resurselor turistice antropice, România este foarte bine reprezentata, principalele atractii turistice o reprezinta elementele de etnografie, folclor, arta populara, rezervatiile naturale sau statiunile balneo-climaterice.

    • Vila Scobici - Sacele, Brasov

      De ce nu ti-ai petrece cateva zile linistite, intr-o zona deosebit de frumoasa, fara griji si fara stresul de zi cu zi?  Situata intr-o zona deosebit de frumoasa, Vila Scobici ofera servicii complete, in functie de necesitati: cazare, agrement, alimentatie, toate acestea la standarde inalte!

      Vila Scobici este la 600 de metri de drumul national DN1 si la 4 km de centrul orasului Brasov.

      la cerere
    • Ioana Hotels - Sinaia

      Ioana Hotels este primul Boutique Hotel de 5 stele din Sinaia si este asezat intr-un cadru natural de exceptie, linistit cu o minunata vedere la munte. Situat intre drumul cotei si Telegondola are acces facil atat la mijloacele de transport pe cablu cat si la drumul ce duce la Poiana Stanii si la cota 1400.

      Pentru amatorii de drumetii, e bine de stiut ca amplasarea Ioana Hotels le ofera oportunitati multiple, fiind aproape de punctele de plecare pe principalele trasee marcate. In acelasi timp, nici cei carora le place sa se bucure confortul si viata citadina nu sunt total dezavantajati, o plimbare pana in centru nefiind mai lunga de 30-40 de minute.

      la cerere
    • Pensiunea Prestige - Pestera, Moeciu

      Situată în satul liniÅŸtit PeÅŸtera, în Parcul NaÅ£ional Piatra Craiului ÅŸi la 7 km de pârtia de schi Zănoaga, Pensiunea Prestige oferă un restaurant cu ÅŸemineu ÅŸi terasă cu vedere la Muntele Piatra Craiului.

      La Pensiunea Prestige fiecare camera inseamna o experienta noua, un farmec aparte...

      la cerere
    • Casa Mosului - Cartisoara, jud. Sibiu

      Casa MoÈ™ului s-a deschis în vara lui 2008. A fost construită într-un sat vechi È™i plin de poveÈ™ti, CârÈ›iÈ™oara, de unde celebrul călător-țăran, Badea CârÈ›an, a plecat să vadă lumea asta mare. E făcută din lemn È™i piatră de-ale locului È™i e decorată cu obiecte vechi adunate de pe văile FăgăraÈ™ului.
      Casa MoÈ™ului nu e mare, pentru că noi primim oaspeÈ›i, nu turiÈ™ti. Și pentru că MoÈ™ul, gospodar cu păr alb, trebuie să aibă mare grijă de oricine îi trece pragul.

      Avem cinci camere mari È™i luminoase, cu podele lucioase È™i paturi moi, numai bune de odihnă È™i leneveală. În ele se ajunge urcând o scară de buÈ™teni din pădurile FăgăraÈ™ului. În sufragerie adesea mocneÈ™te focul în È™emineu È™i e-ntinsă o masă mare È™i bogată, cu cele mai gustoase mâncăruri, gătite de tanti Mariana.

      Vă aÈ™teptăm cu o grădină înflorită, de primăvara devreme până toamna târziu. O grădină în care te poÈ›i lungi seara la vorbă sau la grătare ori pur È™i simplu poÈ›i sta în leagăn È™i asculta greierii. Iarna, găzduim, fără nici un fel de taxă, oricât de mulÈ›i oameni de zăpadă în curtea noastră primitoare.

      la cerere
    • Villa Ermitage - Busteni

      Deasupra vegheaza crucea Caraiman, simbol al credintei montane inaltata pe munte, la care se inchina toti pelerinii, inainte de a pasi in cuprinsul asezamantului, Manastirii Caraiman. Un loc binecuvantat te rasplateste cu un popas de relaxare ca in Alpii Francezi, gandit cu structura tipic frantuzeasca si eco friendly. Totul e intim si destul de spatios incat sa-ti incapa toate bucuriile si asteptarile pe care le ai de la vacanta.

      La Villa Ermitage, toate materialele folosite sunt ecologice, iar mobilierul din lemn masiv, exclusivist, este lucrat la comanda pentru pensiune. Camerele sunt luxoase si sofisticate, dar accesorizate cu lucruri atat de obisnuite, pentru a-ti oferi sentimentul de "acasa"...

      la cerere
    • Casa cu Zorele - Bunesti, Brasov

      Pensiunea este punctul ideal de plecare în explorarea bisericilor fortificate È™i a naturii. Ne aflăm în Crit (Deutsch-Kreuz), unul dintre satele care încă îÈ™i păstrează aspectul medieval. Ansamblul arhitectonic rural Strada Principală este în evidenÈ›a Ministerului Culturii ca monument istoric.

      PoÅ£i redescoperi în "CăsuÅ£a cu Zorele" secretele bunicii ascunse în săculeÅ£ii cu levănÅ£ică ÅŸi busuioc, în felinarele de dovleac, în pâinea proaspăt scoasă din cuptor, în sarmalele aurii ÅŸi cozonacii dolofani.

      la cerere
    • Rocker's Inn - Sasca Montana, Cheile Nerei

      Este situat in Parcul National "Cheile Nerei" la doar 25 km de Moldova Noua.

      De la muzica folk la cea heavy metal si inapoi, fiecare din cele 15 camere este proiectata ca un tribut unei anume perioade din istoria rock'n'roll-ului. In afara de atitudine din plin, fiecare camera are toate dotarile necesare.

      Rocker's Inn este o schimbare. O schimbare a experientei tale, o schimbare de la turismul organizat. Rocker's Inn inseamna sa iei o harta cu tine si sa explorezi. Si apoi sa te intorci intr-o camera creata a se potrivi cu gustul tau in muzica.

      Pentru cei ce doresc adrenalina, cum unii doresc cafeaua de dimineata, oferin tiroliana, rafting, escalada si un parc de aventuri departe de Timisoara.

      la cerere
    • Conacul lui Maldar - Maldaresti, jud. Valcea

      Conacul lui Maldar te îmbie să descoperi farmecul boieresc al Olteniei de altădată. Domeniul, aÈ™ezat lângă Hurezu, la poalele Măgurei Slătioara din MăldăreÈ™ti, îÈ›i deschide porÈ›ile unei cule autentice, în care orice cotlon deapănă istorii cu domniÈ›e È™i viteji. Fiecare din cele 15 camere ale conacului îÈ™i are povestea sa, încrustată în detalii È™armante: mobilier istoric autentic, scoarÈ›e È™i covoare tradiÈ›ionale, lăzi de zestre È™i pânzeturi scrobite. 

      la cerere
    • Conacul Zabola - Zabala, jud. Covasna

      Situată în Zăbala, într-o zonă pitorească aflată la 6 km de Covasna, Conacul Zabola este o pensiune construită pe un domeniu privat cu o suprafaţă de 500 ha, care include o pajiÅŸte ÅŸi o pădure. Există 2 lacuri, 4 iazuri de pescuit, saună ÅŸi pune la dispoziÅ£ie activităţi de drumeÅ£ii ÅŸi echitaÅ£ie. Proprietatea este deÅ£inută de o familie transilvăneană nobilă ÅŸi include un castel care datează din secolul al XVI-lea ÅŸi 2 clădiri anexe.

      la cerere
    • Conacul Archia - Archia, jud. Hunedoara

      "De la rădăcini la vârf. Conacul Archia e un tablou. Strânge culori ÅŸi texturi de la mai bine de trei generaÅ£ii. Åži se pictează sub ochii noÅŸtri încet, simplu, frumos. Am ales cu sufletul ÅŸi am recuperat, continuu, peisaje, obiecte, sentimente. Pentru a aduce totul, azi." - Virginia Szabo

      la cerere
  • Cu un potential imens, asa cum pana si Jacques Yves Costeau spunea, gastronomia romaneasca este un melanj de savoare si culori, de obiceiuri si traditii. Arheologii au descoperit ca in perioada secolului II iHr., strabunii nostrii, dacii, aveau parte de mese destul de frugale, unde se serveau atat preparate din carne de vitel fripta pe jaratec, sau porumbei salbatici rumeniti, ori carne de vanat la tepusa, precum si miere de albine, vinuri aromate dar si fructe precum strugurii, merele si perele.

    Toate aceste mancaruri erau posibile datorita zonei geografice, propice pentru cresterea animalelor, cultivarea cerealelor, precum si a altor indeletniciri pe care dacii le aveau, printre care si vanatul.

    Din sec XIII si pana aproape de 1820, influenta si ocupatia otomana, greaca, araba, armeneasca si bizantina, isi pun amprenta pe bucataria romaneasca.

    Bucataria moldoveneasca Este considerata de unii cea mai “lucrata” bucatarie din tara. Ea se caracterizeaza prin sosurile cu smantana sau sosurile lejere, fara sau cu putina faina. Se prefera carnea de pasare in componenta preparatelor, iar untura este folosita la mai multe preparate. 

    Bucataria ardeleneasca - Se caracterizeaza prin sosuri si garnituri dulci de fructe, sosuri groase legate cu faina multa si supe cu rantas. Se utilizeaza mai mult decat in alte parti boiaua de ardei dulce. In preparate predomina carnea de porc si se gateste mai mult cu untura. Borsurile si ciorbele se intalnesc mai rar, fiind inlocuite cu supe (zeama), iar acrirea se face adesea cu lapte acru (iaurt).

    Bucataria din Muntenia si OlteniaBucataria munteneasca este marcata de influenta bucatariei frantuzesti dar si de cea a celei turcesti. In general este rafinata si subtila, simtindu-se amprenta capitalei. Bucataria olteneasca se caracterizeaza prin condimentarea puternica a preparatelor – dominand ardeiul iute – si prin simplitatea operatiilor culinare. Cel mai des utilizat tratament termic este fierberea. In ambele regiuni se regasesc insa numeroase preparate asemanatoare sau identite, cum ar fi ciorbele, borsurile, fripturile la gratar sau mititeii.

    Bucataria dobrogeana Se bazeaza pe resursele naturale ale zonei: pesti de apa dulce si marini, carne de oaie (deosebit de gustoasa), dar se simte puternic si influenta orientala printr-o serie de preparate specifice, caracterizate prin prezenta stafidelor, a nucilor si a siropurilor concentrate. Un procedeu culinar specific este frigerea la protap.

     

    BAUTURILE TRADITIONALE ROMANESTI Romania se poate mandri cu bucate traditionale delicioase, dar nici la capitolul bauturi traditionale romanesti nu sta mai prejos. Bauturile traditionale romanesti se remarca, in primul rand, prin calitate, ele fiind produse 100% naturale, obtinute din cele mai bune fructe sau plante, fabricarea de bauturi spirtoase pe baza de fructe fiind o indeletnicire cu o istorie indelungata in tara noastra. Secretele prin care se obtin cele mai bune bauturi traditionale romanesti s-au transmis de-a lungul timpului din generatie in generatie, prin viu grai si prin practica.

    Una dintre cele mai cunoscute si apreciate bauturi traditionale romanesti este tuicanelipsita de la masa de sarbatori sau de la alte evenimente importante. Horinca este o alta bautura traditionala romaneasca la fel de apreciata. Este produsa tot din fructe, de obicei prune, mere sau cirese, dar care sunt trecute de doua ori prin procesul de distilare, fapt pentru care horinca este mult mai tare. Cea mai cunoscuta horinca este cea din Maramures, unde fiecare gospodar are o reteta proprie. Maramuresenii se mandresc peste tot cu o asemenea “licoare” si refuza orice alta bautura, ba chiar considera horinca un adevarat medicament. Palinca este o bautura traditionala romaneasca, dar se gaseste si in Slovacia sau Ungaria, iar pe teritoriul nostru in Transilvania, in special in nord-vest. Are un continut ridicat de alcool si este fabricata tot din fructe, care au stat la fermentat in cazi din lemn.

    Slibovita, desi este de origine sarbo-croata, a fost aleasa drept bautura traditionala romaneasca in urma cu aproximativ un secol. In Balcani poarta, in general, numele de rachiu (rakia), cuvant de origine slava care inseamna pruna. Este mult mai tare decat celelalte bauturi alcoolice traditionale romanesti. Turtul este o bautura traditionala romaneasca specifica localitatii Turt din judetul Satu Mare. Aceasta bautura este obtinuta dupa dubla distilare a fructelor. Bautura trebuie tinuta in butoaie din lemn de dud pentru o perioada de cel putin cinci ani, sau in vase din lemn de stejar pentru o perioada de doi ani. Aroma fructelor din aceste bauturi traditionale romanesti este inedita, iar alcoolul provine in urma fermentarii glucidelor din fructe. Aceste bauturi sunt 100% naturale, nefiind permis adaosul de zahar, conservanti, coloranti sau alte ingrediente care pot altera gustul. Pe langa acestea, mai exista unele bauturi traditionale romanesti precum afinata, zmeurata, ciresata, cornata si visinata. Fructele sunt culese, puse intr-un vas, se adauga zahar si alcool, compozitia fiind lasata la macerat. Bauturile rezultate sunt delicioase iar “fabricarea” lor este foarte simpla si la indemana oricui.

cum ajungi acolo

Romania ofera multe optiuni de transport intern, in functie de zona in care doriti sa ajungeti. Marile orase, ca Bucuresti, Timisoara, Cluj si nu numai, sunt deservite de aeroporturi internationale, care va fac legatura cu capitala, dar si cu multe alte orase internationale.

Reteaua de tren si de autocare este la fel de bine dezvoltata, dandu-va ocazia sa ajungeti rapid in orasele si comune in care transportul cu avionul nu este disponibil.

Travel Tips